DeMini

Tiny House in Harderwijk – TE KOOP

Bouwproces

Vijftiende week bouwen, hout maar toch geen hout

De eerste gevel zit dicht! Een weekend met weer een nieuwe mijlpaal. De afgelopen periode zie je steeds meer mensen die aan het puzzelen zijn geslagen. Iedereen moet een vorm van tijdverdrijf hebben. Mijn puzzel is op iets grotere schaal…

Wat vooraf aan deze blog belangrijk is om te vertellen is dat ik tijdens het ontwerpen gekozen heb voor twee compleet verschillende soorten Neolife. Een zwarte variant van 6 ribbels per plaat en een grijze variant van 2 ribbels per plaat. De grijze plaat kan ik alleen in een hele plaat of een halve plaat toepassen. De zwarte plaat kan ik als hele plaat, halve plaat, maar ook 1 of 2 derde plaat gebruiken.

In een van mijn eerste berichten heb ik al wat meer toegelicht over Neolife. Hierbij nog de informatie die ik toen gaf over Neolife.

”Neolife gevelbekleding ben ik in 2019 op de bouwbeurs in Utrecht tegengekomen. Ik was net gestart met dit tiny house project en zag kansen in dit materiaal. Het is een houtcomposiet, alle voordelen van hout, een natuurlijk materiaal maar dan compleet onderhoudsvrij. Het materiaal kenmerkt zich door unieke eigenschappen waardoor het weer en wind kan doorstaan. Licht van gewicht, 100% recyclebaar, eenvoudig te monteren en 100% rottingsvrij. De mensen van LJ Solutions (https://ljsolutions.nl/) zijn allemaal enthousiast over dit product en dat stralen ze ook zeker uit. Positiviteit, ruimte voor vragen en zoeken naar mogelijkheden maakte dat ik in samenwerking met LJ Solutions dit mooie product toe mag gaan passen.”

Neolife is hout maar toch geen hout!

De gevelbekleding was nog een beste puzzel. Afgelopen week heb ik iedere gevel uitgewerkt op tekening. De stroken Neolife wil ik in wildverband gaan leggen, zo hoop ik dat de naden tussen twee delen minder op zullen vallen. Donderdag zijn we begonnen met de eerste gevel. Een korte gevel waar we eenvoudig met de steiger bij kunnen komen. We zijn bovenaan begonnen met het plaatsen. Onder aan zouden we dan op een halve strook uitkomen. Toen bleek dat we niet op een halve strook uit zouden komen liep het vast. In plaats van de halve strook werd het 1/3 strook. Helaas was dat niet mogelijk…

Het resultaat was dat we de hele gevel los hebben gehaald en hem van onder af aan weer op zijn gaan bouwen. Een behoorlijke klus maar het past allemaal wel. Boven aan eindigen we nu met 1/3 plaat. Gelukkig kan dat bij de zwarte plaat wel!

Laatste punt is dat er nog 1 rij midden in vervangen moet worden. Voor mij voelt het nog niet ”100% perfect”.

Mijn keuze voor Neolife in 2 kleuren en 2 maten is een keuze waar ik echt geen spijt van heb. Het materiaal is echt nog mooier dan ik mij voor had kunnen stellen en daar ben ik ontzettend blij mee.

In de maanden voorbereiding hadden we de verhouding grijs – zwart zo gemaakt dat er meer zwart zou zijn dan grijs. Momenteel valt de verhouding grijs zwart de verkeerde kant op.

Vrijdag zagen we echt een zwart kader rondom de witte kozijnen. Een mooi luxe gezicht gaf dat. Helaas haalden we zaterdag de gevel uit elkaar en gaf het als resultaat dat momenteel onder de kozijnen grijze Neolife zit. Gelukkig is deze aanpassing vrij eenvoudig te doen, de rij kunnen we nu nog er tussen uit schuiven en er een nieuwe rij tussen schuiven. Het enige was nu nog moet gebeuren is het tekenwerk weer herzien. Ik weet wat ik de komende avonden kan doen ;).

Hout maar toch geen hout. Twee kleuren en twee maten. Samen met de witte kozijnen brengt het rust. Toch is het niet saai om naar te kijken. Één gevel is af, nog drie te gaan. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat. Zal het op de plaatjes lijken?

2 gedachten over “Vijftiende week bouwen, hout maar toch geen hout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *