DeMini

Tiny House in Harderwijk – TE KOOP

Bouwproces

Zestiende week bouwen, ik zie ik zie wat jij niet ziet

Deze week konden we een extra bouwdag toevoegen! Lang leve een lang weekend. Nu lijkt het niet alsof we een weekend bezig zijn geweest, maar alsof we een volle week bezig zijn geweest. Wat is er ontzettend veel gebeurd en wat ben ik trots!

Woensdag avond is de bouwweek begonnen. Team steigerbouw (mama en ik) zijn een uurtje bezig geweest om de steiger af te breken en weer op te bouwen. De achtergevel is deze week aan de beurt, eens kijken hoe ver we gaan komen. We hebben de eerste keer goed geoefend met het opbouwen. Woensdag avond was de steiger binnen de kortste keren plat en weer opgebouwd. Helaas konden we hem niet in 1x omrollen.

Donderdag ochtend konden we gelijk verder met bouwen, op die momenten ben je blij dat je de avond van te voren nog een uurtje hebt geïnvesteerd om de steiger te verplaatsen. Met z’n tweeën zijn we de hele dag samen bezig geweest maar toch alleen. Alle twee hadden we onze eigen klus, mama was bezig met de achtergevel terwijl ik bij de voorgevel bezig was. De achtergevel is donderdag volledig voorzien van OSB platen. Het onderste deel hadden we weken terug al dicht gemaakt en al voorzien van PIR platen, terwijl het bovenste deel maar open bleef. De platen waren te zwaar en de werkhoogte was te hoog dat het op de ladder niet te doen was. Op de steiger ben je gelukkig met een dag klaar, want de vrouw met een missie heeft het gered! De gevel zit dicht!

Waar de achtergevel voorzien werd van OSB platen kon ik verder met de gevelbekleding op de voorgevel. Als eerste heb ik de grijze strook onder het woonkamer kozijn los geschroefd, deze kon er zo uit geschoven worden. De tekeningen van de gevelbekleding had ik namelijk herzien en ik kom precies uit met de hoeveelheid stroken zwart! Wat een meevaller want op deze manier ziet de gevel er zo veel mooier uit! Na het vervangen van die ene strook kon ik verder het hoekje om!

De perfectionist in mij werd heel blij toen ik beter keek naar de verdeling van stroken rondom mijn slaapkamerraam. Onder het raam zitten drie stroken (1,5 laag), langs het kozijn zitten vier stroken (2 lagen) en boven het kozijn zitten weer drie stroken (1,5 laag). Perfect in evenwicht en dan volgt de overgang naar het zwart. Nu had ik ook een missie betreffende de gevelbekleding donderdag, mama maakt een gevel dicht, dat kan ik ook. Of toch niet. Zagen, plaatsen, voorboren en schroeven kost veel tijd en ik had alleen nog maar de ladder aan mijn kant…. De hele gevel dicht maken in 1 dag is geen realistisch doel. Gelukkig ben ik tevreden met de stand van zaken na klusdag 1 van week 16.

Vrijdag ochtend was een speciale ochtend. Eerder dan normaal op een bouwdag zijn we opgestaan en hup in de auto naar Harderwijk. Tijd voor een feestje op mijn toekomstige woonlocatie! Het huisje van mijn buurvrouw Femke werd geplaatst. Een ontzettend gaaf moment, maar nu begint het bij mij nog meer te kriebelen! IK WIL OOK! Met nieuwe motivatie weer de auto in en door naar de bouw!

Nu mochten papa en mama samen de steiger op. Weer een stap verder bij de achtergevel, want ook de PIR platen zijn direct aangebracht. Platen op maat snijden, latten op maat zagen, latten bevestigen en vervolgens alle naden afplakken. Nog een beste klus waar meer uren in gingen zitten dan dat we van te voren hadden verwacht. De gevel ziet er nu uit als een muur met hele grote, blauwe, gemetselde stenen. Ook zo heeft het weer iets moois.

Uiteindelijk trekken we nu in sneltreintempo de achtergevel naar hetzelfde niveau als de overige gevels. Betekent wel dat ik nu ook heel snel moet doorwerken aan de gevelbekleding, dan kan ik straks in hetzelfde tempo door naar de achtergevel.

Voor mij stond de vrijdag weer in het teken van meten, zagen, plaatsen en schroeven. Iedere dag dat ik met de Neolife bezig ben word ik er handiger in. De kleine afwijking van de zaag stoort mij niet meer, ik ken namelijk de afwijking en weet met hoeveel graden ik deze moet corrigeren! En zo heb ik geen last meer van de afwijking van de zaag en krijg ik wel rechte zaagsneden!

Uiteindelijk aan het eind van dag 2 was de achtergevel voorzien van PIR en had ik de voorgevel en de zijgevel voorzien van de onderste stroken Neolife. Zowel de voorgevel als de zijgevel hebben nu 3 lagen gevelbekleding er op zitten. Nog twee lagen grijs en dan gaan we weer over naar het zwart.

Zaterdag was een dag zonder papa of mama maar wel weer met hulp. Weer heel gezellig en soms moesten we onszelf de schop onder de kont geven omdat we meer aan het kletsen waren dan aan het klussen. Begint beiden met de K, dus ik snap de verwarring wel!

Voor ons alle twee was het weer inkomen in de samenwerking maar uiteindelijk was het alsof we al die weken nog samengewerkt hadden, in plaats van tien weken zonder elkaar. Aan een half woord heb je genoeg en er is ruimte voor een grapje en een geintje! Toch hebben we weer veel gedaan. De platte daken zijn voorzien van alle afschotbalkjes. Al het zaagwerk van de Gamma is het dak op gestuurd! Een aantal potten houtlijm en een hand vol schroeven verder zit alles vast en lopen mijn beide daken af richting het schuine dak, precies wat de bedoeling is.

De achtergevel gaat zo ontzettend snel dat we binnenkort ook de folie willen plaatsen, na de folie zal het tijd zijn voor de kozijnen. Voordat de kozijnen geplaatst kunnen worden moet er in de kozijnsparingen DPC folie aangebracht worden, precies nog een klus om een laatste uurtje mee te vullen. Zo vloog de dag weer om, een dag vol met klussen die je uiteindelijk niet meer ziet, maar die heel erg belangrijk zijn. Zonder beiden heb ik namelijk een vochtprobleem te pakken zodra ik in Harderwijk mag gaan wonen.

Drie keer raden wat ik heb gedaan zaterdag….

Gevelbekleding, wat een verrassing. Maar met trots kan ik mededelen dat al het grijs op de voorgevel er tegen aan zit, al het grijs op de zijgevel ook en dat ik ook al een heel eind ben gekomen met het zwart op de zijgevel. In minder dan twee uur hebben we alle zwarte platen voor op de zijgevel opgemeten, gezaagd en deels vast gezet. De laatste lagen die er nog boven op moeten liggen al klaar, maar na vele uren klussen was het kaarsje bij mij wel uit.

Met een heel voldaan gevoel weer terug naar huis, tijd voor een biertje!

Maandag was een extra kado. Een bonus vrije dag betekent een extra dag bouwen aan mijn huis! Alle extra handen zijn welkom en met vier man hebben we maandag vele meters gemaakt. Nu zal iedereen wel denken dat ik weer bezig ben geweest met de gevelbekleding, helaas. Ik moet jullie teleurstellen, geen gevelbekleding maandag maar wel heel veel andere werkzaamheden. ’s Ochtends is de achtergevel voorzien van spinvliesfolie. Het zelfde treintje hebben we gebruikt als de vorige keer. Papa op de grond de folie aangeven aan mama die op de steiger zit, die het dan weer door geeft aan mij. Ik was weer dakhaas, een dakhaas die zat op afschot balkjes!

Chef Eierdoos was vandaag ook weer op de bouw aan het helpen. De naam doet het al vermoeden welke werkzaamheden hier bij horen. Ik moet jullie allemaal de trieste mededeling doen dat alle eierdozen in de gevel zitten. Ik eierdoos wij eierdozen is over. Alles is geëierdoosd. Een half jaar geleden heb ik op marktplaats ruim 3000 eierdozen (het kunnen er ook 4000 zijn) opgehaald. Deze hebben we al die tijd opgeslagen en langzaam maar zeker zijn ze verwerkt in mijn huisje. Iedereen die geholpen heeft, heeft wel met eierdozen mogen spelen. Nu is het klaar. Alleen heb ik een mega inschattingsfout gemaakt. Ik zit nog met stapels eierdozen en deze gaan niet meer in mijn huis passen…

Mocht iemand nog interesse hebben in eierdozen, ik heb nog genoeg!

Naast de folie en alle eierdozen was het ook tijd voor kozijnen! Het doel van vier kozijnen leek niet haalbaar in een middag tijd. Tot onze grote verbazing ging het alleen zo ontzettend vlot, kwamen we geen erge tegenslagen tegen en zaten binnen no time alle vier de kozijnen in de gevel! Weer een mijlpaal!

Echt weer een week waarin veel gedaan is. Iedereen die mijn huisje na weken niet helpen ziet kijkt de ogen uit zijn hoofd. Voor mij voelt het al zo normaal om mijn dagen hier te besteden, maar zo normaal is het niet! Ik ben heel dankbaar voor de kans die ik heb gekregen om dit mee te mogen maken en ben vooral heel dankbaar voor alle hulp! Zo veel lieve goede mensen (familie en vrienden) om mij heen die hun vrije uurtjes samen met mij aan mijn huis besteden en die er met net zo veel plezier en energie tegenaan gaan! Onvermoeibaar!

Heel erg bedankt allemaal! Jullie energie en enthousiasme houdt me op de been, zonder jullie had ik hier nu niet gestaan, in mijn eigen Tiny House!

3 gedachten over “Zestiende week bouwen, ik zie ik zie wat jij niet ziet

 • Lieve schat het gaat je echt lukken en het wordt alleen maar mooier

  Dikke knuffel

  Beantwoorden
 • Ho minimalisme, ik volg je af en toe..respect voor jullie.
  Wat n gave bouw!! Woon zelf in echte pipo en h heb samen met mn niet echte broer en neef ingericht en nog wat aangebouwd…
  Ben benieuwd hoe het verder gaat ziet er top uit

  Beantwoorden
 • Wat gaan jullie hard en wat wordt het mooi!
  Chappeau!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *