DeMini

Tiny House in Harderwijk – TE KOOP

Bouwproces

Veertiende week bouwen, knetterschroeven en zebra’s

Donderdag ochtend vroeg, heel vroeg begon mijn veertiende week bouwen. Om 7 uur ’s ochtends stond er weer een vrachtwagen uit Oostenrijk om de vul elementen van mijn vloer te leveren! Eindelijk kon ik mijn vloer af gaan maken!

De hele ochtend ben ik met de rolmaat, zaag, lijm en schroeven in de weer geweest. Het resultaat mag er zeker zijn! De vloer ligt er heel netjes in. De kunst is om dan zo min mogelijk naden over te houden en mochten er naden zijn, dat ze op de minst vervelende plekken zitten. Momenteel is er nog heel duidelijk te zien waar de vul elementen geplaatst zijn, nieuw schoon hout. De rest van de vloer is inmiddels toch wel aardig belopen en daarmee ook wat viezer geworden. Over een paar weken zullen we niet meer zien wat de nieuwe vul elementen zijn, maar zullen ze er net zo uit zien als de rest van de vloer.

Voor nu is mijn vloer nog een zebra!

’s Middags zijn we bezig gegaan met het vastschroeven van de laatste latten aan de buitenzijde van mijn huis. Tegen deze latten komt mijn gevelbekleding. De laatste stap! Ook de gevels beginnen er uit te zien als zebra’s.

Het zijn niet alleen latten welke we tegen de gevel bevestigen. Het zijn latten met een strook DPC folie er over heen. Deze zit vast geniet tegen de lat en voorkomt dat er vocht, wat tussen de gevelbekleding door kan lopen, het hout aan kan tasten.

Vrijdag konden we verder met het plaatsen van de latten. Een deel moest nog op maat gemaakt worden en een deel moest nog omwikkeld worden met DPC folie. Voordat de latten langs de kozijnen tegen de gevel aan konden, moesten eerst overal de waterkeringen aangebracht worden rondom de kozijnen. Het geeft gelijk weer een luxer zicht wanneer er meer zwart zichtbaar is en minder hout.

Toen alle kozijn sparingen voorzien waren van hun waterkering konden ook die latten geplaatst worden. Iedere keer dat je een schroef door de lat heen wilt boren begint het hout te sputteren en tegen te stribbelen. De schroef knettert letterlijk door het hout heen, knetterschroeven. Het geeft zo een raar gevoel in je lichaam als je tegendruk geeft om de lat goed strak tegen de gevel aan te krijgen. De trillingen en het knetteren voel je overal doorheen gaan.

De klusdag zat er bijna op, toen de vraag kwam of ik nog een klein klusje had liggen. De randen van de twee kozijnen in de woonkamer konden aan de binnenzijde nog voorzien worden van PUR schuim. Aan de buitenzijde zit er compriband voor de waterkering en aan de binnenzijde worden de kozijnen afgePURt. Een heel vies klusje. Groene kledders overal, maar de randen langs de kozijnen zijn gevuld en volgende week kan het overtollige schuim weggesneden worden.

Deze week wil ik afsluiten met een verhaal wat mij lang bij zal blijven. In al mijn opleidingsjaren ben ik vaak bij de gamma geweest om grote platen tot kleinere formaten te laten zagen. Een top service dat ze voor voordeelpashouders gratis zaagservice aanbieden. De eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat ik met een cirkelzaag met geleider na een poosje niet meer zo netjes recht kan zagen als wat zij met hun grote zaag kunnen. Voor het realiseren van afschot op mijn platte dak, had ik een mooi plan bedacht. Hiervoor moest ik wel weer naar de gamma toe om gebruik te maken van de zaagservice!

Drie platen multiplex en ruim 100 zaagsneden verder, had ik allemaal stroken van 6 cm breed en 122 cm lang. Het afschot maak ik door verschillende lagen hout boven op de dakbalken te bevestigen. De eerste dakbalk krijgt geen ophoging, de tweede dakbalk krijgt ca. 6 mm ophoging, de derde balk krijgt ca. 12 mm ophoging en ga zo maar verder. De drie platen zijn dan ook in drie verschillende diktes. 5,5 mm, 12 mm en 18 mm.

Een klus die ze niet vaak tegen zullen komen, maar waar ik ontzettend mee geholpen ben. Binnenkort ook maar eens beginnen aan die puzzel om het afschot goed te krijgen. Voor nu mogen we nog een poosje kijken naar alle gezaagde latjes. Wat ben ik blij dat ik dat niet allemaal zelf heb hoeven doen! Bedankt gamma!

Een gedachte over “Veertiende week bouwen, knetterschroeven en zebra’s

  • Je vertelde het al, van de Gamma. Wat een goed service en wat ben jij er mee geholpen!
    Je huis wordt steeds meer huis, ik blijf het nog steeds heel leuk vinden om het te zien groeien!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *