DeMini

Tiny House in Harderwijk – TE KOOP

Bouwproces

Dertiende week bouwen, boter, kaas en eieren op grote hoogte

De dertiende week was echt een volle week bouwen. De steiger op en iedere dag zagen we verschil! Vorige week heb ik jullie al voorbereid dat ik deze week meer te vertellen zou hebben. Ga lekker zitten, pak een kop koffie en veel leesplezier.

Maandag zijn we verder gegaan waar we de week ervoor gestopt waren. 2 zijden hebben we zo goed als af gemaakt met OSB en PIR platen. Een dag van passen, meten, zagen, nog een keer passen en vastzetten. Het lijkt vrij makkelijk op de foto’s, maar de kunst was echt de PIR-platen zo recht mogelijk af te snijden en precies de maat te snijden dat ze tussen de twee balken pasten, maar er niet tussen uit zou vallen. Soms ging het echt 10 platen achter elkaar goed, tot je dan op eens weer een snede had, die zo schuin was als wat. Iedere keer dat het mis ging werden we weer vindingrijker. Zo hebben we her en der passtukjes geplaatst, was een plaat net wat te kort geworden, dan plakten we er een centimeter aan en klemde de plaat weer mooi tussen de balken.

Dinsdag moest het laatste randje, boven een van de kozijnen bij de woonkamer, afgemaakt worden voordat mijn huis weer een ander uiterlijk zou gaan krijgen. De volgende stap was namelijk folie er omheen. Spinvlies folie. Dit is een folie bestaande uit drie lagen en zorgt er voor dat de damp in mijn constructie wel naar buiten kan, maar dat vocht van buiten niet naar binnen kan. Dit heet een damp-open folie.

Om de folie goed en netjes om mijn huis te krijgen heeft mijn vader een bokje gemaakt. Hier past de rol van 1,5 meter breed precies op en kan zo netjes afgerold worden. In fases ging de folie naar boven. Papa op de grond, mama op de steiger en ik op het dak. Eenmaal boven hield ik de folie vast en kon de bovenste rand vast gezet worden met nieten. Deze week heb ik bijna iedere dag op het dak gezeten en gestaan. Al dat heen en weer schuiven op het dak is alleen niet bevorderlijk voor je lichaam.

Doordat de gevels aan de buitenzijde helemaal tot bovenaan dicht getrokken waren, gaf het ook weer mogelijkheden aan de binnenzijde. Overal waar het mogelijk was, zijn weer eierdozen geplaatst en konden de eerste laag regels weer tegen de muren geschroefd worden. Klussen die ook deze week weer door gingen! Het fijne aan deze werkzaamheden is dat ze tussendoor opgepakt kunnen worden. Als er even een leeg uurtje is dan zijn dit de klussen die we oppakken!

Een grote klus waar we deze week mee begonnen zijn, zijn de kozijnen. Woensdag is het eerste kozijn geplaatst. Weer een nieuwe mijlpaal! De slaapkamer is helemaal dicht. De woonkamer zal hierna volgen. Donderdag heb ik de voorbereidingen getroffen voor de plaatsing van de volgende kozijnen en vrijdag hebben we weer twee kozijnen geplaatst! De kozijnen zetten we vast middels kozijnankers. Dit scheelt een berg werk omdat hierdoor het vaste glas niet verwijderd hoeft te worden voor de plaatsing. Om het gewicht wat lager te houden, halen we de draaiende delen van de kozijnen er wel uit, zo zijn de kozijnen goed te tillen. In de gevels die inmiddels ingepakt zijn met folie, moeten er nog 2 kozijnen geplaatst worden, de terrasdeuren en de voordeur. Deze kozijnen plaatsen we pas op het aller laatste moment omdat we nog zo veel het huis in en uit lopen dat ze te makkelijk kunnen beschadigen, dat is wel het laatste wat ik wil!

 

Je merkt echt in huis een groot verschil nu de kozijnen er in zitten. Doordat de gevel dicht is komt al het geluid binnen via het dak. Dan maakt het echt verschil of de ramen open of dicht zijn. Leuk om dat mee te maken en dit bied ook goede hoop voor wanneer hij op locatie staat, met alle geluiden vanaf de snelweg en het spoor.

Maar dan die boter, kaas en eieren. Toen we bezig waren met de folie zat ik op een gegeven moment samen met m’n moeder op het dak. Papa was nog druk bezig met afplakken en mama en ik waren aan het wachten. Wat doe je dan? Juist! Boter, kaas en eieren! Mijn dak is voor altijd ”getekend”.

Een week van hoogtepunten en een week van mijlpalen. Een week waarin heel veel gedaan is, te veel om allemaal in 1 blog te stoppen. Zo zijn zelfs nog de ”driehoeken” geïsoleerd, de overgangen van het platte naar het schuine dak. Klussen die je bijna zou vergeten, maar die heel veel kou zullen schelen.

Inmiddels na een week bouwen zijn 3 zijden helemaal bekleed met OSB, PIR platen en spinvliesfolie. Alleen de achtergevel moet nog, maar die is aan de beurt wanneer de eerste drie gevels helemaal gereed zijn. Komende week gaan we verder met de laatste latten aan de buitenzijde en vervolgens de gevelbekleding. Zodra die er tegenaan zit, zal het uiterlijk van mijn huis niet meer veranderen. Ik ben echt heel benieuwd naar hoe het er uit zal komen te zien. Zodra die drie gevels helemaal af zijn zal de steiger omgerold worden naar de achtergevel en kan deze ook helemaal afgemaakt worden.

Komende weken staat er nog veel te gebeuren. Hopelijk komen de installaties allemaal op tijd binnen en verloopt de rest van de bouw zonder al te grote problemen. Spannende weken waarin ik nog veel bij zal leren! Maar als ik terug kijk naar alles wat ik al geleerd heb, moet ook dat wel goed komen!

Een gedachte over “Dertiende week bouwen, boter, kaas en eieren op grote hoogte

  • Wat ga je/gaan jullie hard zeg!
    Steeds meer vorm, steeds meer richting huis.
    Ik vind het al “volwassener” tonen met de kozijnen erin ;-))

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *