DeMini

Tiny House in Harderwijk – TE KOOP

Bouwproces

Vijfde week bouwen, ik eierdoos wij eierdozen

Vertrouwen in de waterpas. In week 4 hebben we de eerste muurdelen geplaatst en deze week was het de tijd om het tweede deel te plaatsen. Van een vlakke vloer naar een kinderbox met allemaal spijlen. De eerste waterpas die we gebruikten paste niet in alle kozijn sparingen, de tweede waterpas was net wat kleiner en paste wel in de kozijn sparingen. Hier had het verhaal kunnen eindigen maar toen kwam de derde waterpas. Dit was een digitale waterpas… Die derde waterpas, die is niet te vertrouwen. Geen enkele muur stond waterpas. Nu blijkt ook dat wanneer je de digitale waterpas niet goed kalibreert, dat hij ook niet de juiste waardes weergeeft…

Uiteindelijk is het met de oude, vertrouwde waterpas gelukt om alle muren netjes te plaatsen en worden de vormen van mijn Tiny House zichtbaar! Zo kon je in de douche gaan staan, handen wassen in de keuken of vast in bed gaan liggen. Een onwerkelijk gevoel dat ik dan door mijn eigen huis loop en op de plekken sta waar over een paar maanden daadwerkelijk een douche, kraan of bed staat. Waarin het vorige week toen de eerste muurelementen omhoog gingen allemaal zo groot voelde, voelt het deze week weer zo normaal en goed.

Na de kinderbox met allemaal spijlen gaan we weer een stap verder. Alle muren schoren en de buitenzijde met constructieve beplating bekleden. Met de platen er tegen aan krijgt het weer een heel ander beeld. Toch maken die platen het er niet makkelijker op. Ik paste precies tussen twee muurbalken door en nu alles dicht zit loop je vele meters om. De deursparingen zitten precies naast elkaar en zitten aan de tegenovergestelde kant van waar alle materiaalvoorraad ligt. De ervaring om door het keukenraam naar binnen te gaan om niet om te lopen, ja die heb ik ook, nee het is niet aan te raden!

Ik eierdoos wij eierdozen. Zo voelden we ons zaterdag. Stap voor stap zijn alle muren beëierdoosd, alles op maat maken en dan twee rijen dik het er in stapelen. Maar waarom pas ik eierdozen toe? Vooral vanwege de geluidsisolatie. In muziekstudio’s zie je wel eens dat ze de muren bekleed hebben met pulp eierdozen om zo de akoestiek beter te regelen, ik doe het zelfde maar dan in mijn muren. Qua locatie zitten we straks vlak bij de snelweg en het spoor en hier komt het nodige geluid vanaf, binnen wil ik hier zo min mogelijk last van hebben. Toen iemand mij dan ook de tip gaf om dan eierdozen toe te gaan passen ben ik op zoek gegaan naar een grote hoeveelheid eierdozen. 3000 eierdozen heb ik een halfjaar geleden bij een kippenboer opgehaald. Al die tijd hebben ze opgeslagen gestaan en zaterdag was het dan zo ver. Met ongeveer een uur zat het grootste deel van de muurdelen vol met eierdozen en in de rest van de dag werden ook de lastige hoekjes opgevuld.

Niet alleen de muren zijn geïsoleerd met eierdozen maar ook het deel van de vloer onder mijn slaapkamer is nu geïsoleerd met steenwol. Van steenwol isolatie krijg je minder snel jeuk dan van glaswol isolatie maar toch heb ik de ervaring dat ook steenwol jeuk kan geven. Werken met handschoenen houdt het grootste deel tegen en na afloop goed heet je handen wassen haalt de laatste jeuk weg. Uiteindelijk is nu 1/3 van de vloer geïsoleerd en wordt de rest komende week geïsoleerd.

Om volgende week weer verder te kunnen met bouwen is het nu wel belangrijk dat er weer nieuw materiaal besteld wordt. Alle materialen die er lagen zijn inmiddels gebruikt. Om de bovenste muurdelen te plaatsen is het nu wachten op de tussenvloeren, maar die komen in week 13 pas. Een nieuwe lading hout, isolatiematerialen en de nodige folies gaan we nu bestellen en komende donderdag weer verder met de bouw!

Een gedachte over “Vijfde week bouwen, ik eierdoos wij eierdozen

  • Bianca L

    Dat gaat al meer vormen geven voor de verbeelding, gaaf hoor!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *