DeMini

Tiny House in Harderwijk – TE KOOP

Bouwproces

Negende week bouwen, het dak kan eraf, oh nee erop!

Publiciteit voor Tiny House project Harderwijk, allemaal in positieve zin!

Afgelopen woensdag, 8 april, heb ik een telefonisch interview gehad met een reporter van de Stentor Harderwijk. De vrijdag ervoor was er vanuit de gemeente een brief gestuurd naar de omwonenden van het Rappad (het park waar ik kom te wonen), dat we een derde pionier in ons midden hebben! Hier heeft de Stentor ook van gehoord en ze namen met mij contact op om wat meer informatie te bemachtigen over mijn beweegredenen waarom ik in een Tiny House wil gaan wonen. Vandaag hebben ze het artikel online geplaatst en morgen is het in de papieren editie te lezen. Gelukkig krijg ik ook een papieren kopie toegezonden, dat is toch leuk om te bewaren! Hierbij de link naar het artikel in de Stentor.

Donderdag kon er weer gebouwd worden, een dag waarin er heel wat afgelachen is! De hele dag hadden we een muziek afspeellijst aan staan vol met meezingers en eendagsvliegen. De muziek ging van de Macarena tot aan Boten Anna. Zo nu en dan kwam er een dansje langs of werd er tweestemmig (hard en vals) meegezongen.

De bouw zelf ging gelukkig ook nog op een rap tempo door. Weer wat OSB platen tegen de buitenmuren aan bevestigd en het eerste deel van het dak is gelegd! Het makkelijkste deel ligt, boven op het zoldertje kunnen we niet meer staan.  Het dak is op te delen in drie delen. Boven de woonkamer zit een plat dak, boven de eethoek/ keuken/ hal zit een schuin dak en boven de zolder zit weer een plat dak. Op de plekken waar ik dubbele verdiepingen toepas, maak ik maximaal gebruik van de beschikbare hoogte. Iedereen vraagt mij waarom het midden dan niet ook een plat dak is. Dat is omdat ik geen ”blokkendoos” van mijn huis wilde maken. Er moest nog wat speelsheid in zitten en dat ging voor mijn gevoel niet met een rechthoekige doos.

Vorige week waren alle latten voor in de badkamer en technische ruimte al klaargelegd en donderdag was het tijd om de badkamer te isoleren. Dit is een tijdrovende klus en was donderdag dan ook nog niet helemaal klaar. Vrijdag zijn we er mee verder gegaan en nu kunnen we zeggen dat ook de badkamer geïsoleerd is! Vrijdag is de muur in de technische ruimte nog geïsoleerd en is installatiebedrijf Martens begonnen aan het leggen van de gas, water en elektra buizen in de vloer.

Mijn vader en ik zijn de uitdaging aan gegaan om ook het installatiewerk door de hele woning zelf te doen. Electra was gelukkig geen onbekende tak voor mijn vader, maar voor mij is dit een geheel nieuwe situatie. Afgelopen week ben ik bij de Warmteservice vestiging in Harderwijk geweest voor het doen van mijn inkopen en het inwinnen van advies over hoe is alles het beste aan kon leggen. Ik ben daar super vriendelijk geholpen en ondanks de 1,5 meter afstand en een plastic wand tussen ons in, was het een erg fijn gesprek.

Wat ik de afgelopen weken merk bij menig bedrijf is dat ze nog niet veel gehoord hebben over de Tiny House beweging in Nederland en dat zeker een off-grid situatie voor hun ook een uitdaging is. Alle bedrijven die ik tot op heden tegen ben gekomen zien off-grid niet als probleem, maar als uitdaging. Precies de juiste houding en samen komen we altijd weer tot een oplossing.

De installatie-eindstand van vrijdag is dat alle leidingen in de vloer liggen. Dat wil zeggen 1 gasleiding voor mijn kookplaat in de keuken. 2 waterleidingen, 1 voor warm water en 1 voor koud water. De warm water leiding loopt direct door naar de keuken terwijl de koud wat leiding nog een T-stuk heeft op het punt waar deze de vloer uit komt. Koud water gaat namelijk naar de keuken maar ook naar de wasmachine in de badkamer. De waterleidingen voor mijn douche lopen niet onder de vloer door, maar gaan direct uit mijn technische ruimte, door de muur naar de douche. De laatste leidingen in de vloer zijn 2 electra buizen. De groepen in mijn huis zijn zo verdeeld dat een deel via het systeem door mijn plafond aangesloten kan worden, maar er ook een deel door de vloer aangesloten wordt.

Deze leidingen kon ik allemaal door de vloer, door mijn stalen onderstel heen trekken. Met het maken van mijn onderstel heeft de leverancier hier al rekening mee gehouden. De maat en positie van de sparingen had ik van te voren doorgegeven. Voordat mijn onderstel gecoat werd, hebben ze in 3 van de 5 stalen IPE liggers de gevraagde gaten gemaakt! Voor mij een uitkomst omdat ik zo in mijn vloer mijn leidingen kan leggen.

 Deze week is het bij twee bouwdagen gebleven. Twee zeer productieve bouwdagen. Naast de hierboven genoemde werkzaamheden zijn er ook nog wat kleinere klussen opgepakt. Zo wordt er iedere keer als vul-klus eierdozen stapelen of ”regelen” genoemd. Een klus waar je een klein deel uit kan voeren en dan weer verder kan met iets ander. Alle muren zie al vol zitten met eierdozen of waar de regels als op zitten, zijn muren waar verdere isolatiestappen genomen kunnen worden. Werk wat op dat moment als vul-klus voelt, is daadwerkelijk de voorbereiding op iets groots.

De rest van het weekend hebben we niet stil gezeten, zo heb ik een deel van mijn keuken binnen. Deze recycle ik uit de oude keuken vanuit huis, maar voor ik deze kon gaan recyclen moest deze eerst ”gesloopt” worden. Oer degelijke lademodules ga ik een plintlade voor onder mijn nieuwe keuken maken. Dit geeft mij extra ruimte om spullen op te bergen, ruimte die ander verloren zou zijn gegaan.

Uiteindelijk zijn we dag in dag uit druk bezig. In mijn hoofd gaat de bouw aan mijn huis gewoon door, ook al ben ik niet iedere dag aan het bouwen. Gelukkig is er zo nu en dan ook tijd voor een dagje rust. Uitslapen, een boek lezen of een serie kijken moet ook kunnen!

3 gedachten over “Negende week bouwen, het dak kan eraf, oh nee erop!

 • Hermine

  Whow het schiet op Demi, super
  Wat ben je toch een alles kunner en aanpakker

  Beantwoorden
 • Bianca L

  Wat super leuk om te lezen en wat ben je al ver!
  Je Tiny House krijgt nu echt veel meer vorm en wij als buitenstaander meer een idee hoe het gaat worden. Toppertje!

  Beantwoorden
 • Franca van Breukelen

  Jeetje Demi wat is er een hoop werk verzet in een relatief korte tijd. Ik ben zo benieuwd hoe het er in werkelijkheid uitziet, je schets en bouwtekeningen waren al zo gedetailleerd dat het een gevoel gaf alsof je erdoorheen liep.
  Leuk artikel ook in de Stentor..

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *