DeMini

Tiny House in Harderwijk – TE KOOP

Bouwproces

Achtste week bouwen, UTO?!

UTO, Unidentified Tiny Object.

We zijn begonnen aan het isoleren van de slaapkamer aan de binnenzijde! Ik pas drie verschillende isolatielagen toe: een laag PIR isolatie aan de buitenzijde, twee lagen eierdozen tussen de houten constructiebalken en folie/schapenwol isolatie aan de binnenzijde. Laag 1 en 3 zijn vooral bedoeld als thermische isolatie, terwijl laag 2 bedoeld is als geluidsisolatie. Ik hoop dat het pakket elkaar goed aanvult. De eierdozen hebben we in week vijf geplaatst en nu in week acht is het volgende isolatiemateriaal aan de beurt.

Afgelopen zondag was een magisch moment toen de bovenste muurdelen werden geplaatst.We hebben de bewuste keuze gemaakt deze nog niet precies waterpas te stellen, maar ze even tijdelijk vast te zetten en de week daarop ze precies te stellen. Dit stellen ga ik deze vrijdag doen met mijn vader. Ervaring heeft ons geleerd dat ik het stellen het beste direct met mijn vader kan doen. De kans is anders groot dat we de helft op een later moment opnieuw aan het stellen zijn. Met het plaatsen van de beneden muren hebben we heel hard ons best gedaan de muren zo goed mogelijk te stellen. Uiteindelijk bleek niet alles even waterpas te staan en hebben we weer een deel los gehaald. Laten we het deze keer dan direct maar goed doen!

Donderdag zijn we begonnen met de folie/schapenwol isolatie. Ik heb bewust voor dit isolatiemateriaal gekozen omdat deze een geringe dikte heeft, maar wel hoge isolatiewaardes. Het is een isolatiemateriaal wat uit 18 verschillende lagen bestaat. O.a. schapenwol en diverse folies worden hierin gebruikt. Uiteindelijk is de dikte +/- 25 mm, maar deze kan dan nog ingedeukt worden.

Voordelen van dit materiaal zijn:

 • Eenvoudig te verwerken;
 • Ruimtebesparend;
 • Werkt in de winter en in de zomer;
 • Damp/ waterdicht en
 • Verouderd niet.

Twee werkende mensen in combinatie met het isolatiemateriaal maakte dat het een stuk warmer werd in de slaapkamer, dan buiten mijn huis. Een fijn gevoel om direct te merken dat het materiaal ook daadwerkelijk wat doet!

Vrijdag ochtend stond in het teken van het stellen van de muren. Nu moest het in 1 keer goed gebeuren, want ’s middags gingen we bezig met het plaatsen van de OSB platen aan de buitenzijde. De onderste lagen OSB hadden we al geplaatst toen de beneden muren stonden, maar nu konden we eindelijk verder omhoog werken! Rondom het grootste deel van mijn huis zaten de OSB platen drie lagen hoog. Op sommige plekken zelfs al vier lagen hoog! Zaterdag kunnen we met de vierde laag nog verder, maar heel veel hoger komen we niet zonder een steiger! Tijd om die binnenkort ook neer te gaan zetten.

  

Zaterdag hebben we overal de vierde laag OSB tegenaan geschroefd. Dat betekent dat vanaf de grond het OSB tot bijna 3 meter hoogte komt. Op 1 plek hebben we een vijfde laag OSB al vast zitten, dit was dusdanig lastig, dat we niet verder zijn gegaan. Uiteindelijk zijn we de rest van de dag bezig gegaan met voorbereiden voor het isoleren, het isoleren en afwerken na het isoleren.

De badkamer en technische ruimte zijn voorzien van regels om volgende week te kunnen isoleren. Alle regels welke we na het isoleren nodig hebben om het isolatie materiaal vast te zetten, liggen klaar. Het is dan een kwestie van isolatie eroverheen, regels vastschroeven en vloer afwerken! Dit hebben we inmiddels ook al gedaan bij de slaapkamer. De vloer ligt er definitief in tot aan de hal. We moeten hem alleen nog vastschroeven. Ik ben alleen vergeten waar de regels eronder zitten….

       

Ik kijk nu al weer uit naar donderdag. Het werken met mijn handen en echt iets zien groeien doet mij goed. Echt een ervaring die ik nooit zal vergeten en met mij meerdere mensen!

2 gedachten over “Achtste week bouwen, UTO?!

 • Bianca L

  Wat gaaf om te zien en wat gaat het hard (voor mijn gevoel)!

  Ziet er echt super uit, nu krijg je (als buitenstaander) ook meer vorm te zien.
  En ik vind het gewoon super om te zien hoe het tot stand komt ;-))

  Toppers!

  Beantwoorden
 • je toekomstige buuf Femke

  Demi,
  Wat super snel én gaaf dat je dit doet met je familie en vrienden.
  Samen kom je er wel…
  Ben trots op je en ik zie er nu al naar uit om je buuf te worden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *