DeMini

Tiny House in Harderwijk – TE KOOP

Bouwproces

Tiende week bouwen, welkom in de houtzagerij

Tien weken… Ergens voelt het alsof we al een jaar bezig zijn met de bouw, maar het zijn pas 10 weken, 2 maanden.

Het gaat zo snel en soms heb ik het idee niet genoeg te kunnen genieten. Dat het mij niet lukt om alles goed in mij op te nemen. Wanneer ik thuis kom na een dag op de bouw en voldaan en moe op de bank zit met een biertje, dringt het weer goed tot mij door. Ja ik ben echt mijn eigen huis aan het bouwen. Alles zelf doen en iedere week weer nieuwe dingen leren. Iedereen die de kans heeft om zo iets te doen wil ik 1 ding zeggen. Grijp de kans met twee handen aan en ga er voor! Dit ervaar je maar 1 keer!

Afgelopen week zijn er weer de nodige ontwikkelingen geweest. Vorige week hebben we boven het zoldertje het dak gelegd en donderdag is het dak boven de woonkamer gelegd. Wanneer het dak er op ligt krijg je een idee van de ruimte, de grootte de afmetingen en het gevoel wat je er in hebt. Het voelt goed, het voelt als thuis.

Met het dak er op is er weer een ruimte ontstaan. Twee van de drie delen dak liggen. Vrijdag zijn we begonnen aan het laatste deel dak. Het schuine deel. Deze dakbalken waren wat lastiger dan de balken boven mijn woonkamer of zolder. Eerst moest het muurdeel geplaatst worden waar het lage deel van de dakbalken op moest rusten. Dit deel stond al een poos te wachten en nu mochten we het eindelijk plaatsen! Onder dit muurdeel komen de terrasdeuren te zitten. Het gewicht van het dak mag niet afdragen op de terrasdeuren dus moet dit muurdeel goed bevestigd zijn aan de muurdelen er naast. Liever een schroef te veel dan te weinig.

Wat de dakbalken van het schuine dak lastiger maakt, zijn alle schuine hoekjes en hapjes die er uit moesten. Heel de middag zijn we in de houtzagerij bezig geweest met het ”in orde maken” van de dakbalken. Drie van de vijf zaagsneden konden we met de afkort-/verstekzaag realiseren, maar twee van de vijf zaagsneden moesten toch echt met de hand gebeuren. Hier hadden we niet het mechanische gereedschap voor liggen. Gelukkig heb ik een vader die heel goed met de handzaag overweg kan en respect hoor! 11 dakbalken allemaal een hoekje eruit halen! Samen hebben we het leed gehad om dit allemaal op maat te zagen, dan hebben we ook samen het plezier om deze balken te leggen.

Doordat we heel de middag bezig zijn geweest met het zagen van de balken, zijn we er niet meer aan toe gekomen om ze ook te gaan plaatsen. Dit staat voor volgende week vrijdag op de planning.

Of toch niet? Zaterdag middag stond mijn vader daar opeens en hebben we een begin kunnen maken met het plaatsen van de dakbalken! Vijf van de elf dakbalken liggen inmiddels op het dak.

Dit weekend hebben we meer gedaan dan alleen maar spelen met dakbalken en werken in de houtzagerij. Het dak is de grootste speler geweest, maar het kleine werk mogen we niet vergeten.

Donderdag hebben we weer geëierdoosd! De woonkamer en de hal muur waren deze week aan de beurt. Voor de overige delen hebben we de eierdozen ook op maat gemaakt. Zodra rondom die muurdelen de OSB platen zitten kunnen de eierdozen er in.

Regelen is een altijd terugkomende klus. Iedere maand, iedere week, iedere dag alleen maar regels. MAAR! Dat regelen we maar wel mooi.

Zaterdag hebben we nog de tijd gevonden om de muur in de technische ruimte te voorzien van OSB platen. Deze platen heb ik nodig voor de stevigheid zodat ik al mijn installaties er aan op kan hangen.

De slaapkamer hebben we het laatste stuk isolatie aangevuld. Dit betekent dat de gipsplaten tegen de muur aan kunnen en dat de slaapkamer zo goed als klaar is! Iedere ruimte in mijn huis is in een andere bouwfase en de slaapkamer loopt voorop.

 

Als laatste klus hebben we de randen rondom mijn onderstel voorzien van een OSB plaat. Hier komt een laag DPC folie overheen voor de vochtwering. Het OSB is nodig zodat er geen zakvorming ontstaat in de DPC folie. In een ”zak” blijft water staan, dat moet ik dan weer niet hebben.

Een week van hoogtepunten en dieptepunten. Ik mis mijn vrienden die de eerste weken met net zo veel passie en liefde geholpen hebben aan mijn huis. Gelukkig kan ik bouwen op en met mijn familie. Ik kijk positief terug op de afgelopen weken en kijk vol enthousiasme uit naar de weken die nog gaan komen. 

2 gedachten over “Tiende week bouwen, welkom in de houtzagerij

 • Hermine

  Jammer dat je vrienden er niet bij zijn in deze periode
  Hopelijk komen wel een Corona drinken op je huis

  Beantwoorden
 • Bianca L

  Wat ben je druk geweest samen met je pa. Je Tiny house krijgt echt steeds meer vorm.
  Ik blijf het leuk vinden om te volgen en te zien hoe het elke week weer groeit!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *