DeMini

Tiny House in Harderwijk – TE KOOP

Wonen

Is het al bijna lente?

Wat een omslag van het weer in vergelijking tot afgelopen weken. De narcissen kondigden de lente al aan, tot de wereld helemaal wit kleurde. Tijd voor wat mooie winterse plaatjes, een warme kachel en een grote mok met warme chocomelk!

Mijn eerste maanden als Tiny House bewoner zijn gelijk een behoorlijke beproeving. De plaatsing van mijn huis vond plaats tijdens de extreem hete periode in augustus, die periode woonde ik er nog niet, maar werd er nog wel volop geklust in huis. Uiteindelijk is er toen nog 2 maanden geklust, waarna ik eindelijk mijn spullen kon inpakken en verhuizen. Inmiddels woon ik 4 maanden Tiny en zijn we afgelopen weekend, net als heel Nederland, verblijd met een flink pak sneeuw. De eerste dag dat de sneeuw er is vind ik het wel leuk. De dagen daarna merk ik dat ik het steeds minder leuk vind. Geen (sneeuw)laarzen in huis, dus aangewezen op een paar (te)lage schoenen. Drie keer raden waar ik, iedere keer dat ik naar buiten ga, last van heb… Juist! Natte sokken door de sneeuw in mijn schoenen.

Afgelopen week heb ik mijn voorbereidingen getroffen voor de sneeuw die zou komen. Mijn watertank binnen van 500 liter zat vol, hier kan ik met normaal gebruik 2 weken mee vooruit. Buiten heb ik ook nog eens 1000 liter ingegraven staan, nu is het tijd voor de test of het ver genoeg ingegraven is en niet bevriest. De accu zat gelukkig ook zo goed als vol, dus mocht ik helemaal niks meer opwekken voor een paar dagen dan kon ik nog steeds de lampen aan doen. Een paar weken geleden heb ik mijn houthok gevuld en nu maar een beste voorraad gekloofde houtjes klaargelegd. De nachtblokken liggen klaar en de boodschappen voor de eerste dagen zijn in huis.

Laat de sneeuw maar komen.

Zaterdag op zondag nacht is het hier begonnen met sneeuwen. Ik werd ’s nachts wakker en toch stiekem maar even het gordijn geopend om te kijken of de wereld al wit was. Een dun laagje sneeuw was er te zien, dit beloofd wat voor de ochtend. ’s Ochtends wist ik zonder ook maar een gordijn te openen dat er een best pak sneeuw zou liggen. Wakker worden met het geluid van blije kinderen die van de helling af glijden zegt wel genoeg! Snel de warme kleding aan en naar buiten met de hond. Oh wat vind ze de sneeuw leuk. Rennen, rollen, spelen en gek doen!

Tijd voor de eerste winterse plaatjes. Wat een mooi gezicht zo die twee Tiny Houses in de sneeuw! Met een frisse neus weer terug naar binnen, kachel aan en mijn huisje weer opwarmen. ’s Nachts koelt het in huis ca 5 graden af. Ik kan niet slapen in een warm huis, dus laat het voor ik ga slapen afkoelen tot een graad of 16, ’s ochtends is het dan 10 of 11 graden in huis. Dit is mede dankzij de nachtblokken. De kachel blijft op die manier warm doordat de blokken heel de nacht liggen te smeulen. Omdat mijn huis ’s avonds al wat afkoelt kruip ik lekker onder een dekentje op de bank, samen met Dina, die komt graag bij me liggen.

Ik dacht dat ik volledig voorbereid was op deze winterse dagen, tot ik mij bedacht dat ik niet wist of mijn afvalwater van de spoelbak, toilet en douche goed weg zou lopen. Helaas was dit niet het geval. De buis die over mijn helofytenfilter loopt heeft allemaal kleine gaatjes erin. Deze waren dichtgevroren en dan gaat er natuurlijk geen water meer doorheen. Gelukkig heb ik deze buis nog weg kunnen halen waardoor het afvalwater wel weg kan lopen, zelfs nog in mijn helofytenfilter alleen verspreid het niet zo mooi. Iedere ochtend begin ik met het doorspoelen van mijn leidingen met warmwater. Dit loopt gelukkig iedere dag ook weer weg door mijn vetvangput en in mijn helofytenfilter. Nu moet ik ook wel zeggen dat ik mijn systeem ook ontworpen heb op deze extreme omstandigheden en oh wat is het fijn om nog steeds warm te kunnen douchen en me geen zorgen te hoeven maken om water.

Gisteren ging de zon weer goed schijnen! Heerlijk om de accu weer vol te hebben. Telefoon weer opladen en me even geen zorgen hoeven maken om de stroom! Op dit tempo ging de accu erg snel vol! Tot op heden had ik de meter nog niet zo hoog zien komen.

Het enige waar ik dan toch benieuwd naar was, was de 1000 liter watertank buiten. Vanochtend maar bezig geweest om die te openen. Het luik dat ik gemaakt had in mijn vlonder wilde met geen mogelijkheid meer open. Gelukkig met een lading warm water er overheen was het ijs gesmolten en kon het luik toch open! De watertank openen gaf gelukkig geen problemen en Hoeraa!! het water is niet bevroren. Gelijk maar een paar emmers water geschept en die overgeheveld naar de binnentank. Die was bijna op de helft. Ik kom wel weer even vooruit.

Nu de zon zo lekker schijnt en er steeds meer blauw zichtbaar wordt aan de lucht vond ik het tijd voor nog wat mooie winterse foto’s. Over heel het terrein zijn sleesporen, voetstappen en sneeuwengelen te zien. En vergeet de hondenpootjes niet, want Dina rent wat af in de sneeuw tot ze moe en voldaan binnen, voor de kachel, in slaap kan vallen.

Het voorjaar zal ik zelf wel in huis halen. Voor nu zal ik geduldig moeten wachten tot de sneeuw ontdooit en het buiten ook weer voorjaar wordt. Ik gooi weer een houtje op de kachel en geniet nog even lekker van mijn beker warme chocomelk!

 

 

Een gedachte over “Is het al bijna lente?

 • Bianca

  Fijn om je weer te lezen!
  Wat een mooie plaatjes weer. Toch fijn voor jou om te weten dat wat je hebt bedacht ook werkt.
  Nu weer een paar mooie zonnige dagen, dat is fijn voor je accu.

  Kan je ook sneeuw opvangen voor water eigenlijk?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *