DeMini

Tiny House in Harderwijk – TE KOOP

Bouwproces

Zevende week bouwen, tijd voor een feestje!

De eerste zes weekenden had ik veel hulp van vrienden en mijn familie. Nu met de huidige situatie knijp ik in mijn handen dat ik door mag bouwen, maar helaas wel zonder vrienden. Gelukkig komen mijn ouders zo veel als ze kunnen helpen en kan ik zo nu en dan mijn broertje en zusje ook vragen. Hulp was deze week echt cruciaal, er moesten veel grote, zware onderdelen getild worden. Dat lukt mij echt niet alleen!

Afgelopen dinsdag waren mijn vloerdelen binnen gekomen vanuit Oostenrijk. Die hebben een lange reis afgelegd en het was spannend of ze echt zouden komen, maar hier zijn ze dan! Het is de bedoeling ze zo snel mogelijk te gaan leggen zodat ook de verdiepingsmuren geplaatst kunnen worden. De vloeren bestaan uit CLT panelen van 40 cm breed en 3,25 meter lang. CLT staat voor Cross Laminated Timber. De naam zegt het al, kruislings verlijmd hout. Massief houten planken worden met een milieuvriendelijke constructielijm telkens met de nerf de andere kant op verlijmd.

We hebben in het ontwerpproces gekeken om het complete huis in CLT uit te laten voeren. De reden dat we hier niet voor gekozen hebben is omdat CLT nog vrij prijzig is en wanneer zelf een constructie opgebouwd wordt, je meer vrijheid op de bouw hebt om nog kleine wijzigingen door te voeren.

Donderdag hebben we het laatste stuk badkamervloer geïsoleerd. Vorige week was de isolatie op en konden we niet verder, gelukkig kreeg ik begin deze week weer een nieuwe rol van mijn buurman en hebben we dit onderdeel af kunnen maken. Daarna zijn we bezig geweest met de hulpconstructie in mijn technische ruimte. De vloer boven mijn hal en technische ruimte heeft een overspanning in een andere richting. Aan de zijde van mijn hal kon het prima op de binnenmuur gelegd worden, maar aan de zijde van mijn technische ruimte zou het wat lastiger worden. We hebben in de technische ruimte een hulpconstructie middels 2 balken gemaakt. Op die manier kan de vloer geen kant meer op straks!

Als kers op de klusdag hebben we de woonkamervloer geplaatst. Samen met mijn moeder lopen slepen met vloerdelen van elk 40 kilo, wij hebben wel spierballen hoor!

Wanneer je dan in je slaapkamer ligt krijg je pas echt een beeld van hoe groot de ruimte is. Ook de hoogte valt reuze mee! Wanneer ik straks ’s nachts een keer overeind schiet in bed, zal ik niet direct mijn hoofd stoten.

Vrijdag hadden we extra spierballen er bij, de vloer boven de badkamer, hal en technische ruimte moest omhoog. Deze vloerdelen waren net zo zwaar als die van mijn woonkamer, alleen moesten die een verdieping omhoog. De hulpconstructie welke we gisteren geplaatst hadden, bleek goed te werken. De vloer boven mijn hal en technische ruimte rust er mooi op.

Door de onzekerheid wanneer ik kon starten met de bouw heb ik de vloerdelen vrij laat besteld. Omdat dit zo kort dag was, kon niet alles precies op maat gemaakt worden. Dit betekende dat we ze zelf nog op maat moesten zagen, maar hoe? De vloeren zijn 8 cm dik. Gelukkig was er een hele aardige collega die mij wat gereedschap uitleent! De eerste weken hebben we veel gebruik gemaakt van een kitspuit op accu en nu konden we een mega grote cirkelzaag lenen. Wat loopt deze ontzettend mooi door de vloerdelen heen!

Toen we druk bezig waren met de vloerdelen, stond opeens de chauffeur uit Polen binnen met mijn kozijnen. Vlak daarvoor had ik nog een bericht van de leverancier gehad dat ze zaterdag rond lunchtijd zouden komen, de zaterdag kwam vroeg deze week 😉 De kozijnen zien er erg netjes uit en blij dat ze ook allemaal op de pallet stonden, het zou wat zijn als ze er 1 vergeten waren. Binnenkort gaan we de kozijnen plaatsen, daarna kunnen we verder met het afwerken aan de binnen en buitenzijde.

Zaterdag een dag niet aan het klussen. Waar iedereen dan een ”rustdag” op de planning zou hebben staan, stond er bij mij wat anders op de planning. Werken aan de wintervoorraad hout, want als er deze winter een houtkachel binnen staat te branden, moet er wel mooi droog hout in. Hout kloven is echt een taak waar ik zonder al te veel bij na te denken mee bezig kan zijn. Tijdens het bouwen draait mijn hoofd overuren, alle stappen die we ondernemen denk ik eerst helemaal uit. Tijdens het hout kloven ben ik echt op een andere manier bezig en dit is wel een welkome afleiding!

Zondag zijn we toch nog een paar uur naar de bouw geweest en wat waren dit magische uren. Met z’n vieren hebben we alle muurdelen omhoog getild en tijdelijk vast gezet. Het goed afstellen en definitief vastzetten doen we volgende week weer, maar alle muren staan!!

Toen alle muren stonden heb ik de vlag aan het huis mogen plakken! Het hoogste punt hadden we al een paar weekenden geleden bereikt toen de eerste muurdelen stonden. Maar dit is toch echt een memorabel moment, echt een hoogtepunt. Dat er nog vele mogen volgen. Rondom is mijn huis op zijn hoogste punt! Dit moment hebben we met een feestje gevierd. Mijn ouders en broertje hadden geholpen met het plaatsen van de muren. De boer, zijn vriendin en een vriendin van haar kwamen, toen de vlag net hing, aanlopen. De dames hadden een nummer op de trompet ingestudeerd, ze hadden een lief kaartje geschreven en kwamen met de koude drankjes. Een ontzettend leuke en gewaardeerde verrassing. Dankjulliewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *