DeMini

Tiny House in Harderwijk – TE KOOP

Bouwproces

I’ve got the power!

Na een paar weken waarin ik geen blogs heb geschreven heb ik nu weer een belangrijke update!

Sinds de plaatsing van mijn huis in Harderwijk zijn de werkzaamheden door gegaan. Helaas zat er door de hitte niet een hoog tempo in, maar iedereen ging stug door. Onder het mom, alles wat we toch maar wel doen is mooi meegenomen.

Zo hebben we de dakgoot geplaatst, met het regenton-vulsysteem. Bij de eerste buien zou de watertank binnen in huis gevuld kunnen worden.

Uiteindelijk na lang wachten kwamen dan ook de buien en het valt mij reuze mee hoe snel de watertank zich vult!

Tijdens de eerste wat koelere dag zijn we het dak op gegaan om de zonnepanelen te plaatsen. We hebben het voor nu beperkt moeten houden tot vier panelen, de overige twee kunnen we pas plaatsen zodra het laatste stuk dak geplakt is.

Gelukkig had ik genoeg hulp met het plaatsen! In etappes naar boven en blijven overleggen wat de volgende stap zou zijn! Uiteindelijk valt het reuze mee om de zonnepanelen te plaatsen, die laatste twee moeten dus ook wel goed komen.

 

Nu de zonnepanelen op het dak liggen zou er stroom opgewekt kunnen worden. Helaas blijkt het niet zo makkelijk te zijn. Bijna twee weken zijn we met man en macht bezig geweest om het systeem aan de praat te krijgen. De accu en omvormer zagen elkaar wel, maar konden niet in de juiste modus gezet worden dat ze daadwerkelijk met elkaar gingen communiceren. Gelukkig kwam daar de dag dat we met aanvullende codes de juiste instellingen in de omvormer konden zetten. Het moment van de waarheid brak aan. De lichtschakelaar ging om, en de lamp aan. We hebben stroom! Gelijk de koelkast uitgepakt en aan gezet, de eerste biertjes konden koud gezet worden!

Nu de omvormer op de juiste manier ingesteld staat is er ook zichtbaar hoe vol de accu zit. Een groen lampje zit deze tussen de 50 en 100% een oranje lampje is deze tussen de 50 en 20% en bij een rood lampje is deze onder de 20%. Bij groen en oranje kan ik dus nog steeds stroom gebruiken en bij rood moet ik heel energiezuinig gaan leven. We hopen dat natuurlijk zo min mogelijk mee te maken! Voor nu kijk ik heel graag naar mijn groene lampje.

Zonder stroom was het lastiger klussen in huis. Gelukkig zijn er nog heel wat klussen wel afgerond.

In de schuur hadden we de trap natuurlijk al in elkaar gezet. Deze hadden we gepast in mijn tiny house en vervolgens heb ik deze weer meegenomen naar huis. Met alle lagen verf die er op moesten kon ik niet in 1 dag de trap afmaken. Een week lang bijna iedere dag bezig geweest aan de trap, schuren en verven. De hond heeft mijn trap ook goedgekeurd! Na een week kon de trap terug naar Harderwijk.

In Harderwijk hebben we de stukken vinyl op maat gesneden. Deze stukken vinyl komen op de traptreden. De trap krijgt zo echt een heel ander gezicht.

Niet alleen het vinyl voor op de trap moest nog op maat gesneden worden, ook het vinyl in de badkamer moest nog op maat gemaakt worden. De vloer in de badkamer moest eerst liggen voordat bijvoorbeeld het toilet geplaatst kon worden. Inmiddels ligt de vloer en staat het toilet. Deze is aangesloten op zowel de werkende elektra, als de ventilatie en het riool.

Het riool binnenshuis is in twee delen. Aan de ene kant van mijn huis de afvoerbuis voor de keuken, wasmachine en het toilet en aan de andere kant de afvoerbuis voor de douche. Buiten mijn huis komen deze buizen samen waarna ze door de vetvang en het helofytenfilter heen zullen gaan. Waterschap gaat twee keer per jaar de filterkwaliteit van onze helofytenfilters meten. Voor dat het water het helofytenfilter in gaat zit een meetpunt (de vetvang) en na het helofytenfilter zit ook een meetpunt. Op deze manier kan bepaald worden hoe goed het filter werkt. Het water wat bij ons uit het filter loopt, loopt niet de grond in maar wordt richting het riool geleid.

Tijdens een van de warme dagen hebben mama en ik de handen uit de mouwen gestoken en hebben we een baan van 5 meter lang, ruim een meter diep en ca. 30 cm breed gegraven. In deze ruimte moet mijn rioolbuis komen. De volgende dag is het laatste stukje uitgegraven en is de buis aangesloten op, het door de gemeente aangelegde riool en de ICB-tank waarin ik het helofytenfilter ga maken.

Nu het riool er ligt en zelfs het toilet aangesloten is, is het tijd om ook de keuken te gaan plaatsen. Deze stond al die tijd nog in de schuur waar ik een half jaar aan het bouwen ben geweest, maar ook die moesten wij leeg gaan halen. Een deel van mijn keuken heb ik nieuw gekocht maar een deel is hergebruikt van een oude keuken. Het hergebruikte deel maak ik mijn plint van. Oude lade modules vullen de ruimte onder mijn keukenkastjes. Deze ruimte kan ik op deze manier goed gebruiken en kan ik spullen in opslaan die ik niet continu nodig heb. Boven op deze hergebruikte lademodules de keukenkasten en hier boven weer het werkblad. Dit werkblad was een standaard maat zonder uitsparingen voor spoelbak en kraan.

Deze sparingen hebben we zelf in het blad gemaakt en de spoelbak en kraan zitten er inmiddels in. Deze moeten nog aangesloten worden, maar dat is een klus voor komend weekend.

In al die weken zijn we nog druk bezig geweest en mijn huis wordt echt steeds meer af. Zodra de aansluitingen in de keuken gereed zijn, de badkamer af is en het schilderwerk gedaan is, kan ik er gaan wonen! Wat kijk ik uit naar dat moment. Als ik er dan woon, dan zijn er nog genoeg klussen die moeten gebeuren, maar dit zal het wonen niet meer belemmeren.

4 gedachten over “I’ve got the power!

 • Jane Brommet

  Wat mooi zeg, goede morgen.
  En de plek ook…
  Fijn dat het nu bijna af is.. ik vond de afwerking in mijn huisje het vervelendste. Zijn nog steeds bezig, nu na 3 jrmaar bij jou ziet het er top uit…..

  Beantwoorden
 • Bianca L

  Nog even en dan ga je er echt volledig wonen.
  Goed bezig nog steeds!

  Ik vond het al zo stil 😉

  Beantwoorden
 • Franca

  Ik wordt steeds nieuwsgieriger naar je huis.
  Misschien dat we aankomend weekend even een kijkje komen nemen.

  Beantwoorden
  • Nina bangma

   Zo wat een klus, ontzettend knap van je demi, alleen al het uitdenken van alle stappen die je moet zetten. Ik vind het er prachtig uitzien. Hou nog even vol , je zult er met veel plezier wonen. Een groot compliment van mijn kant

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *