DeMini

Tiny House in Harderwijk – TE KOOP

Bouwproces

Achttiende week bouwen, het gas d’r op!

De laatste keren knetterschroeven zitten er op! De achtergevel is voorzien van Neolife latten en dat betekent dat ook aan die gevel de laatste fase aangebroken is! Tijd voor de gevelbekleding.

Deze week kwam de boer met een geplastificeerd papier aanlopen en vroeg mij waar het opgehangen mocht worden. Niet precies wetende wat er op stond werd het op mijn slaapkamerraam gehangen. Mijn Tiny House is tegenwoordig het ”Vrouwen Power House, work in progress…”. Sorry aan alle mannen die mij helpen met de bouw, jullie hulp wordt zeker gewaardeerd!

Donderdag ochtend stond in het teken van knetterschroeven. We riepen, toen de dag begon, ”dat doen we wel even”. Helaas kosten dat soort klussen altijd meer tijd dan van te voren gedacht wordt, maar het zit er op! Donderdag met de lunch zag de achtergevel er uit als een zebra, toen we ’s middags naar huis gingen was de eerste rij gevelbekleding al weer aangebracht. In 1 dag vliegen we door 2 fases heen! De komende dagen kan de gevelbekleding aan de achterzijde op hetzelfde niveau gebracht worden als de gevelbekleding aan de overige zijdes. Mijn huis wordt steeds meer ”af”.

Vrijdag niet verder met de gevelbekleding maar druk aan de slag aan de binnenzijde. Vorige week was de woonkamer ingepakt met Xlaine isolatiefolie, deze week was de zolder aan de beurt. Het dak en alle gevels zijn ingepakt en gelat. Terwijl ik beneden bezig was met papa om het gas aan te sluiten, waren mama en Roos op zolder bezig. Lachen, gieren, brullen die twee op zolder. Meezingen met de muziek en de grootste lol hebben! Heerlijk!

Naast alle lol wordt er ook hard door gewerkt. Her en der moeten er nog wat extra schroeven in, maar verder is ook de hele zolder af. De klus met de Xlaine isolatiefolie is bijna klaar! Boven de terrasdeuren moet er nog een klein stuk gevel en het schuine dak moet nog grotendeels ingepakt worden. De laatste dakbalken hebben we nog in het zicht, hopelijk na volgende week niet meer.

Het dak ziet er nu vanaf de bovenzijde erg gaaf uit. We hebben een plaat op het dak gelegd en ook gelijk het afschot getest. Het zal niet voorkomen dat er veel water op mijn platte daken blijft staan. Het afschot, gemaakt met al het zaagwerk van de Gamma, doet goed zijn werk. Het rolletje tape wat steeds sneller begon te rollen is het bewijs.

Vrijdag was ook de dag dat het gas d’r op ging. Middels koperen leidingen, messing knelkoppelingen en een buigijzer hebben we alles op elkaar aangesloten. Op plekken waar het mogelijk was hebben we met het buigijzer bochten gemaakt, dat scheelt weer een knelkoppeling. Bij de koppelingen komen de meeste lekkages voor. Des te minder koppelingen er toegepast worden, de kleiner de kans op lekken is.

De gasleiding in de vloer hebben we weken geleden al neergelegd, nu was het tijd om alle leidingen die boven de vloer moesten komen aan te leggen. De leiding naar de keuken zodat ik in de winter kan koken op gas en het leidingwerk naar de gasgeiser en de gasflessen. Om gelijk de gasgeiser inclusief rookgasafvoer op te hangen moesten we ook een gat in de gevel boren. Laagje voor laagje met de gatenzaag er doorheen. Met wat passen en meten past de rookgasafvoer er perfect doorheen. Na het aanleggen konden we gaan testen. Zeepsop maken en alle koppelingen insmeren. Gasfles aansluiten en dan hopen dat er niks begint te bubbelen. Wanneer er geen lekken gevonden worden, kan de vloer afgemaakt worden. Het laatste deel van de vloer moet nog dicht gelegd worden met Xlaine isolatiefolie, latten en OSB platen. Wanneer er wel lekken gevonden worden, moeten deze verholpen worden en moet het systeem op een later moment nogmaals getest worden.

Toen het gas d’r op ging was het wel even spannend. Gelukkig kan ik mededelen dat er op alle knelkoppelingen GEEN lekken gevonden zijn. Het zeepsop verdween langzaam en er kwamen geen nieuwe bubbels bij. Ik was dusdanig verrast over de uitkomst dat ik begon te twijfelen of de gasfles ├╝berhaupt wel open gedraaid was, na een zeer korte test bij de gaskraan in de keuken, kon ik zeggen dat het gas wel degelijk open stond. Ik zal nog een uitgebreider bericht plaatsen waarin ik verder inga op de uitgevoerde werkzaamheden. Hier zullen foto’s op komen van iedere stap van het aanleggen van gas.

Zaterdag is gelijk de Xlaine isolatiefolie op de vloer aangebracht. Het grootste deel van de latten zit goed vast en komende week kan de vloer afgemaakt worden. Het geeft dan rust dat je op alle plekken van de vloer kan staan zonder op te moeten letten!

Donderdag waren we al begonnen met het aanbrengen van de gevelbekleding op de achtergevel, zaterdag kon ik daar mee verder. Het voordeel van deze lagen is dat ik ze alleen aan kan brengen. De eerste laag had ik hulp bij nodig om hem perfect te stellen en alle rijen die er bovenop komen zijn te doen met 1 persoon. Als de grijze gevelbekleding op de achtergevel zit, is mijn huis rondom bekleed met de onderste helft gevelbekleding. De zwarte bekleding moet aan drie gevels dan nog afgemaakt worden, gelukkig maken vele handen licht werk en op de steiger is het goed te doen.

2 gedachten over “Achttiende week bouwen, het gas d’r op!

  • Wat blijft het leuk om te lezen hoe het werk zich onder jullie kundige handen zich vordert!

    Beantwoorden
  • Chantal

    Zag net dat je druk bent met de laatste hand aan de fundering. Morgen de grote dag. Succes met het transport. Met vriendelijke groet Chantal Greven

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *