DeMini

Tiny House in Harderwijk – TE KOOP

Algemeen

Verhuizen

Met veel moeite en met heel veel pijn in mijn hart ben ik dit bericht aan het schrijven voor jullie allemaal. Het is heel lang stil gebleven hier. Mede omdat ik het wonen en leven in mijn tiny house heerlijk vind, maar aan de andere kant ook omdat het met mijn gezondheid niet zo goed gaat. Twee en een half jaar geleden ontstonden er veel lichamelijke klachten, niet zo heel lang na het afronden van de bouw dus. Om er achter te komen wat die klachten veroorzaakte volgden diverse doktersbezoeken en een revalidatietraject van drie maanden. Januari 2022, tijdens mijn revalidatie, kwam dan het definitieve antwoord waarom het niet goed ging. Ik blijk hEDS (hypermobiel Ehlers Danlos Syndroom) te hebben. Een erfelijke bindweefselaandoening veroorzaakt door een gendefect. Hier is niks aan te doen. Sommige mensen kunnen nog een ”normaal” leven lijden, voor mij is dit helaas niet mogelijk. Ik ervaar veel pijn en ongemakken door deze ziekte en heb door de te snelle achteruitgang nu het moeilijke besluit moeten nemen om te gaan verhuizen.

Dus met heel veel pijn in mijn hart ga ik de laatste paar maanden in mijn tiny house in. Afgelopen zomer hebben ik en mijn beste vriend, voor wie ik ontzettend dankbaar ben, het besluit genomen samen te gaan zoeken naar een nieuwe woning. Inmiddels hebben wij deze gevonden en krijgen wij 16 oktober de sleutel. Dan volgt nog een periode van klussen en verbouwen, zodra de werkzaamheden klaar zijn pakken we alle spullen in mijn tiny house in en zal ik de deur hier achter mij dicht doen. Weer een stuk van mijn leven wat ik achter mij laat, maar een mooie periode die ik hopelijk nog mag ervaren in het nieuwe huis. De afgelopen drie jaar (!!) heb ik hier met zo veel plezier gewoond, geleefd samen met de natuur, bewuste keuzes gemaakt en heb ik echt mijzelf leren kennen. Deze periode en de mooie kans die ik hier gekregen heb neemt niemand mij meer af!

Nu voor mij duidelijk is wat ik de komende periode ga doen, verdient ook mijn huidige plek, maar ook mijn huidige tiny house fijne nieuwe bewoners. De gemeente heeft vorige week de selectie voor een nieuwe pionier weer geopend Gezocht: pionier voor tiny house! dus nu gaat het dan echt gebeuren. Mijn tiny house de verkoop in.

In de vorige berichten heb ik veel foto’s gedeeld van de buitenkant, maar amper foto’s van de binnenzijde. Ik geef jullie nog een mooie foto van de buitenkant voor dat het echt tijd is mooie foto’s van de binnenkant te delen.

En dan nu echt de binnenkant. Te beginnen bij de hal. Iets wat niet veel tiny houses hebben en wat mijn huisje ook zo uniek maakt. Een hal waar de schoenen en jassen opgeborgen kunnen worden, welke in de winter een hoop kou in huis voorkomt en in de zomer een buffer is met de hitte. Ook is achter het gordijn in de hal de technische ruimte. Daar hangen de omvormers, boiler, waterfilters en pomp en staat een vat met 500 liter water. Een deel van mijn watervoorraad staat binnen en dan heb ik nog een tank van 1000 liter buiten ingegraven. Door de tank binnen te hebben voorkom ik bevroren leidingen in de winter en heb ik altijd het genot van stromend water uit de kraan!

Via de hal en middels een schuifdeur kom je uit in de keuken. Een fijne keuken met veel opbergruimte en een hoogte van 98 cm! Onder de keuken, in de plint, is zelfs nog extra bergruimte gemaakt, ik heb dit altijd gebruikt voor opslag van voorraad, zo kwam ik dat niet continu tegen in de kastjes. In de spoelkast is een prullenbaksysteem aanwezig en naast het keukenblok staat de koelkast met daarop de inductie kookplaat (1 fase).

Naast de keuken staat de warmtebron van het huis. De fijne Rocketstove houtkachel! De fluitketel stond er bijna standaard op in de winter en het huis blijft heerlijk warm met een houtkachel. In het begin heb ik het geprobeerd zonder kachel, nu zou ik het niet meer kunnen voorstellen zonder kachel!

De kachel staat beneden, maar de woonkamer is boven. Grote ramen zorgen voor veel uitzicht, licht en als de zon schijnt ook warmte. Alle te openen ramen zijn voorzien van op maat gemaakte vliegenhorren dus zonder het tiny house vol te hebben met vliegen en muggen kan er heerlijk geventileerd worden.

Onder de woonkamer zit een slaapkamer met een hoogte van 1,20 meter. Dit betekent dat er zonder problemen rechtop gezeten kan worden in bed, dus mocht ik een nachtmerrie hebben, zou ik niet mijn hoofd stoten. Ook hier kan heerlijk geventileerd worden middels het kiepraam wat aanwezig is en dankzij het verduisterende rolgordijn en het verduisterende gordijn welke de ruimte af kan sluiten is het heerlijk slapen in een donkere slaapkamer. In de slaapkamer is ook een op maat gemaakte kledingkast met extra hang gedeelte aanwezig. Aan het voeteneind van het bed heb ik een kast geplaatst welke voor veel extra opbergruimte zorgt. Je kunt nog zo klein gaan wonen, maar een mens heeft uiteindelijk nog een hele hoop spullen!

De kast aan het voeteneinde van het bed is bereikbaar vanaf de eethoek. Zoals de tafel nu staat is er plek voor twee mensen, maar door de tafel midden in de ruimte te zetten kunnen er tot zes mensen aan zitten! De lamp boven de tafel kan dan ook wat meer naar het midden getrokken worden en zodra de tafel weer in de hoek staat zet je de lamp terug naar de oorspronkelijke plek.

Een tiny house is niet zo groot maar toch heb je een hoop ruimtes om zo bij langs te gaan. Tijd om de badkamer te laten zien. Ik heb tijdens de bouw van mijn tiny house bewust de keuze gemaakt geen wasbak te plaatsen, tandenpoetsen en handen wassen kan in de keuken welke er vlak naast zit. In de badkamer is een grote douchecabine aanwezig met mechanische afzuiging in de douchecabine. Tegenover de douche staat een Separett 9010 composttoilet en een wasmachine. Dit is een volwaardige wasmachine, maar een klein formaat (4 kg). Hij past perfect binnen de badkamer en zorgt voor schone was! Boven het toilet en de wasmachine hangt een plafonddroogrek. De lijnen kunnen zakken om zo de was er op te hangen waarna de lijnen weer naar boven kunnen en de was niet in de weg hangt.

Boven de badkamer zit dan nog de zolder. In het begin heb ik deze gebruikt als logeer en berg zolder, maar inmiddels is deze in gebruik als tweede slaapkamer. Zo is het ook voor een gezin mogelijk te gaan wonen in mijn fijne tiny house! Op zolder staat ook de accu (6,8 kWh lithium accu).

Nog even wat informatie over de aanwezige installatie. Op het dak liggen 8 pv-panelen (6 x 385 Wp, 2 x 390 Wp), deze zijn aangesloten op een SMA Sunny Boy 2.5 omvormer. Vervolgens kan stroom direct gebruikt worden en alles wat over is gaat via de SMA Sunny Island 8.0 naar de accu (Axitec Axistorage 6,8 kWh). De eerste winter heb ik nog gebruikt gemaakt van gas voor koken en heet water. Daarna heb ik alles vervangen en ben ik inmiddels FULL-ELECTRIC ! Het regenwater wordt opgevangen op het dak en opgeslagen in twee watertanks (1 x 500 liter binnen, 1 x 1000 liter buiten) daarna wordt het middels een 12 volt Shurflo pomp het systeem in gepompt. Via een koolstof, sediment en UV filter zo de leidingen in. Een 15 liter keukenboiler zorgt voor het warm water voor o.a. afwas en douchen. Precies genoeg om comfortabel 5 a 6 minuten te douchen. In het begin heb ik wel wat problemen ervaren met het elektrische systeem, vooral doordat het een onbekende combinatie was in Nederland. Maar na de eerste paar maanden waren de kinderziekten er uit en werk het perfect met elkaar samen. Een ideale combinatie met heel veel extra mogelijkheden. Zo kon in de zomer bijvoorbeeld heerlijk de airco aan!

Mocht full- electric uiteindelijk toch een te grote uitdaging worden, kan er altijd gekozen worden om een gaskooktoestel en een gasgeister te plaatsen. Hiervoor zijn de gasaansluitingen aanwezig waardoor het zonder problemen te vervangen is. De installatie is dus van alle mogelijkheden voorzien!

Ik zal een dezer dagen nog een volgend bericht plaatsen met daarin kort overzichtelijk de belangrijkste kenmerken van mijn tiny house. Voor nu ga ik nog even genieten van het mooie weer en een moment van rust voor dat we over twee weken druk zijn met de verbouwing!

 

5 gedachten over “Verhuizen

 • Heel veel dank voor de mooie berichtgeving en geweldige woning die je hebt gecreëerd. Nog meer plezier en succes bij het betrekken van de nieuwe woning.

  Beantwoorden
 • Patty Kraay

  Wat een mooi en goed uitgedacht/uitgewerkt huis! Ik snap dat het moeilijk is het te moeten verkopen!
  Succes en veel plezier in je volgende woning. Je hebt het toch maar gedaan, petje af!
  Groet, Patty

  Beantwoorden
 • Amrita van Veldhoven

  Jeetje, wat een project zeg. Kan me voorstellen dat het moeilijk is het achter te laten. Toch ook fijn dat je een nieuwe start kan maken. Beniwued hoe het leven je beviel op de plek, ga zo dus je andere blogs lezen.
  Veel respect voor jou. Succes met het vervolg!

  Beantwoorden
 • Mart Hermkens

  hoi Demi,

  lullig om te lezen dat jouw lichaam je in de steek laat. Je hebt een prachtig huis gebouwd!!
  Ik ben nu al jaren bezig met een groep in Sittard-Geleen voor een gemeenschap TH-bewoners die groene projecten gaat realiseren, dus de vraag stel ik ook namens een jonger stel. Ik ben alleen en zou een iets kleiner huis kunnen hebben.
  Wat wil jij hebben voor jouw huis?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *